Безглютенова їжа
Виключення глютену зі свого раціону може здатися складним та обмежувальним завданням. На щастя, існує багато корисних та смачних продуктів, які від природи не містять глютену.
Найефективніший та здоровий спосіб дотримання безглютенової дієти - це пошук цих природних груп безглютенових продуктів, до яких належать:
- Фрукти
- Овочі
- М'ясо та птиця
- Риба та морепродукти
- Молочна
- Квасоля, бобові та горіхи
Чиста пшениця і ячмінна трава не містять глютену, але в насінні є клейковина. Якщо їх не збирають або не обробляють правильно, існує ризик забруднення глютеном.
А як щодо зерен?
Існує безліч зерен без клейковини, якими ви можете насолоджуватися різними творчими способами. Багато з цих зерен можна знайти у вашому місцевому продуктовому магазині, але деякі з менш відомих зерен можна знайти лише у спеціалізованих магазинах чи магазинах здорового харчування. Не рекомендується купувати зерно в насипних контейнерах через можливість перехресного контакту з клейковиною.
Миш’як та дієта без глютену
Вивчайте більше
Безглютенові продукти харчування
Наступні зерна та інші продукти, що містять крохмаль, не містять природного глютену:
- Рис
- Маніок
- Кукурудза (кукурудза)
- Соєвий
- Картопля
- Тапіока
- Квасоля
- Сорго
- Кіноа
- Пшоно
- Гречана крупа (також відома як каша)
- Корінь-марант
- Амарант
- Тефф
- Льон
- Чіа
- Юкка
- Овес без глютену
- Горіхове борошно
Були проведені деякі дослідження, згідно з якими деякі безглютенові зерна від природи можуть містити клейковину через перехресний контакт із зернами, що містять глютен, під час збирання та переробки. Якщо ви стурбовані безпекою зерна, купуйте лише ті версії, які перевірені на наявність клейковини та містять менше 20 проміле.
Замінники, що не містять глютену
У багатьох продуктах, які зазвичай містять глютен, є безглютенові альтернативи, які широко доступні в більшості продуктових магазинів, і значно полегшують життя без глютену. Однак майте на увазі, що мінімально оброблені свіжі продукти є найважливішою частиною здорової дієти без глютену. Дуже важливо базувати свій раціон на фруктах, овочах, м’ясі та інших групах здорової їжі, перерахованих вище.
Багато комерційно доступних продуктів мають маркування "без глютену", але є й такі, які цього не роблять; ось чому важливим є правильне читання етикеток. Важливо також пам’ятати про це "Без пшениці" не обов'язково означає "без глютену". Будьте обережні, оскільки багато продуктів можуть здаватися без клейковини, але ні.
Як правило, традиційні продукти з пшениці, такі як макарони, хліб, сухарі та інші випічки, не містять глютену. Однак існує безліч варіантів безглютенових страв, в яких використовується альтернативна борошно та зернові культури. Часто хліб без глютену можна знайти в морозильній камері. Крім того, у продуктовому проході є безглютенова борошно та борошняні суміші, що дозволяє вам спекти власний хліб.
Зернові культури
Багато злаків містять клейковину або інгредієнти на основі пшениці, але є і такі, що їх немає. Слідкуйте за ярликом «без глютену», але також усвідомлюйте, що не всі безглютенові крупи рекламуватимуть як такі, тому важливо перевірити список інгредієнтів. Щось, на що слід звернути увагу: кукурудзяні пластівці та розпушена рисова крупа можуть містити солодовий ароматизатор або екстракт, який містить глютен.
Овес часто збирають і обробляють тим самим обладнанням, яке використовується для пшениці, і тому легко забруднюється. Дослідження показують, що більшість людей з целіакією переносять чистий, незабруднений овес, який вживають в помірних кількостях (до ½ склянки сухого вівсяного вівса на день). Шукайте овес, спеціально маркований безглютеновим, у всіх продуктах, що містять овес, включаючи граноли та батончики граноли.
Супи та соуси
Супи та соуси - одне з найбільших джерел прихованої клейковини, оскільки багато компаній використовують пшеницю як загусник. Завжди гарною ідеєю є прочитати етикетку будь-яких заздалегідь підготовлених або консервованих супів та соусів, звертаючи особливу увагу на ті, що на основі крему.
Виробляти
Свіжі та заморожені фрукти та овочі від природи не містять глютену. Однак важливо читати ярлики на будь-яких перероблених фруктах та овочах, а також на сухофруктах та заздалегідь підготовлених смузі. Крім того, упакована заморожена картопля не завжди не містить глютену, і під час розгляду цих продуктів слід уважно читати етикетки.
Напої
Більшість напоїв не містять глютену, включаючи соки, газовані напої та спортивні напої.
Як правило, вино вважається безглютеновим відповідно до стандарту FDA, що становить менше 20 ppm глютену. За даними Центру целіакії Університету Чикаго, вина, ферментовані у бочках, вистелених пшеничною пастою (історично такі вина, як портвейн, Мадейра та мускатель), навряд чи містять достатню кількість глютену, щоб викликати реакцію.
Однак деякі види вина містять небезпечну кількість клейковини для людей, хворих на целіакію, і включають такі з доданим кольором або ароматизатором, як десертні вина, та вироби з ячмінного солоду, такі як пляшки для охолодження вина. Для цього споживачі повинні перевірити етикетку, і якщо є сумніви, зв’язатися з компанією.
Алкогольні напої, включаючи міцні алкогольні напої/дистильовані спиртні напої/міцний сидр, також не містять глютену. Пиво, ель, лагери, солодові напої та солодовий оцет, виготовлені із зерен, що містять глютен, не дистильовані і, отже, не містять глютену. У США та за кордоном існує кілька марок безглютенового пива.
- Дієта проти целіакії Найкращі продукти харчування та добавки для повсякденного здоров’я
- Дерматит Герпетиформіс Фонд целіакії
- Посібник без глютену 5 речей, які слід зробити для спрощення переходу - Amrita Health Foods
- Група непереносимості глютену при целіакії та анемії
- Дієтичний білок та хронічна хвороба нирок - Білкова та фосфорна їжа - DaVita