Міфи без глютену, які все ще зберігаються
Виробники «приховують» глютен під природними ароматизаторами або такими інгредієнтами, як карамельний барвник.
"Споживачі не повинні турбуватися про інгредієнт" натуральний ароматизатор "у маркованій їжі, що не містить глютену", - сказала Тріша Томпсон, MS, RD, засновник незалежної тестової організації Gluten Free Watchdog, LLC. Томпсон сказав, що природні ароматизатори можна отримувати з пшениці, але в продуктах харчування, що регулюються FDA, ця пшениця повинна бути зазначена у списку інгредієнтів або в заяві “Містить”. "Якщо натуральні ароматизатори містять білок ячменю або жито, вони не можуть бути зазначені в списку інгредієнтів", - сказала вона. "Тим не менш, ароматизатор, що містить білок ячменю, найімовірніше буде оголошений у списку інгредієнтів як аромат солоду та екстракт солоду".
Побоювання прихованої клейковини в карамельних фарбах також зберігається, але не повинно, сказав Томпсон. Карамельний барвник - найпоширеніший у світі харчовий барвник, і міф про те, що він містить глютен, ймовірно, походить від того, що його можна виготовити з пшениці, але це рідко. Однак, як і натуральні ароматизатори, якщо карамельний барвник отримували з пшениці, це було б зазначено у списку інгредієнтів або в заяві “Містить”. Однак у США більшість карамельних барвників отримують із кукурудзи. За даними веб-сайту Sethness Caramel Color, всесвітнього виробника карамельних фарб, його фарбування виготовляється з кукурудзяного сиропу або цукру і не містить глютену.
Навіть як вихідним матеріалом була пшениця, експерти сходяться на думці, що кінцевий продукт навряд чи містив би глютен, оскільки він настільки високо оброблений. Це змусило Європейський Союз назавжди виключити карамельний барвник, а також мальтодекстрин та глюкозний сироп на основі пшениці, з маркування алергенів.
Хліб із закваски безпечний для людей, хворих на целіакію.
"Переконання в тому, що хліб із пшеничного закваски, який піддається тривалому бродінню, є безпечним для людей з целіакією та іншими захворюваннями, пов'язаними з глютеном, частково походить від неправильного вивчення досліджень пшеничного борошна, гідролізованого в лабораторних умовах", - сказав Томпсон. "Одне з таких досліджень показало, що пшеничне борошно, зброджене лактобактеріями з закваски, зменшило вміст цільної глютену в пшеничному борошні до 2500 частин на мільйон".
Це порівняно з пшеничним борошном, яке надходить приблизно у 100 000 частин на мільйон клейковини. "У цьому ж дослідженні пшеничне борошно, зброджене лактобактеріями з закваски та грибковими протеазами, зменшило вміст неушкодженої клейковини до 10 частин на мільйон".
На жаль, сказав Томпсон, це змусило деяких кустарів-пекарів стверджувати та рекламувати, що їх хліб із закваски безпечний для споживання людьми з целіакією та іншими захворюваннями, пов'язаними з глютеном. "Пшеничний хліб із закваски, виготовлений у кустарній пекарні, не використовує гідролізоване пшеничне борошно для виготовлення свого хліба", - сказала вона. "Комерційно доступна продукція, яка не вироблялася в лабораторії, тестує понад 100 000 частин на мільйон клейковини".
Необхідно шукати маркування без глютену на ВСІХ продуктах, які ви їсте.
Хоча правило маркування без глютену FDA зазначає, що виробники можуть вибрати маркування без глютену на продуктах харчування або напоях, таких як грейпфрут або вода у пляшках, це не означає, що вам потрібно обмежуватися лише продуктами, маркованими без глютену. Інші приклади продуктів, що не містять глютену, які не потребують маркування без глютену, включають свіжі фрукти та овочі; консервовані або заморожені фрукти та овочі без соусів; звичайне м’ясо, свинина, риба або птиця (без бульйону); прості молочні продукти; та напої, такі як вода, газована вода або фруктовий сік.
Єдиним винятком із статусу безглютенової природи є зернові та сочевиця, сказав Томпсон. "Природно безглютенові зерна та продукти, виготовлені з них, повинні бути позначені як" безглютенові ", - сказала вона. "Просто є занадто великий шанс для перехресного контакту з пшеницею або ячменем, щоб ризикнути на зернах або борошні, не позначених як безглютенові". Томпсон також радить, щоб сочевиця, коли це було можливо, мала маркуватися як "без глютену". Це також пов’язано з проблемами перехресного контакту.
Порушені: інші міфи, які просто не зникнуть
Полуниця може містити клейковину, якщо на полях потрапляє солома.
"Я займаюся полуничною промисловістю більше 25 років і ніколи не чув цього міфу", - сказав Кевін Шоулі, виконавчий директор Північноамериканської асоціації виробників полуниці. «Солома не зберігає клейковини, і будь-який пил, який може опинитися на соломі від збирання зерна, змиється дощем або іншими опадами. Більшість соломи використовується для захисту ягід взимку, тому було б багато можливостей для змивання будь-якої мінімальної кількості. Більшість полуниць, ймовірно, навіть не контактують із соломою ".
Конвертний клей містить пшеницю/клейковину.
Згідно з веб-сайтом Асоціації виробників конвертів, «відновлювані клеї отримують з кукурудзяного крохмалю і не містять пшеничної або житньої клейковини». Поштова служба США зараз продає лише клейові поштові відправлення, тому вам навіть не доведеться лизати марку.
Продукти, марковані клейковиною, все ще містять значну кількість клейковини.
Правило FDA щодо маркування без глютену дозволяє
- Чи є у мене непереносимість глютену та лактози безглютенове життя
- Вершковий салат з курки з йогуртом та яблуками - життя без глютену
- Дієтолог знаменитостей Пуджа Макхія руйнує найбільші міфи про дієту; Харчування - Їжа NDTV
- Легко запечений коричневий рис без глютену
- Целіакія та наслідки дієти без глютену та рекомендації щодо покращення - PubMed